Søvncoach: Sådan påvirker stressen din søvn

Oprettet d.

Søvncoach: Sådan påvirker stressen din søvn


Stress findes i alle samfundslag og ses hos folk i alle aldre, høj som lav, ung som gammel. Livet som er så smuk en gave og burde nydes i fulde drag, men det kan nemt blive til noget der bare skal overstås, så vi kan komme videre til næste projekt der venter. Stress er en tilstand som langsomt sniger sig ind på dig, indtil du ikke kan tænke en klar tanke. For mange påvirkes søvnen af stress, læs med her og få søvncoachens bedste råd, til dig der mærker stressen lure.

Mange danskere oplever søvnproblemer

”Danskernes søvnproblem er stort. Faktisk viser den seneste undersøgelse af danskernes søvnproblemer, hver anden dansker har oplevet søvnproblemer inden for de sidste 14 dage” fortæller søvncoach, søvncoach Helle Bentzen. Hun er grundlægger af søvncoachuddannelsen og har hjulpet danskerne med at sove bedre siden 2012.*

Tæt sammenhæng mellem stress, angst og depression

Helle fortsætter: ”Vi ved i dag at stress, angst og depression hænger tæt sammen. Et studie, som søvnforsker Matthew Walker har stået i spidsen for, har vist, at for lidt søvn nedsætter aktiviteten i det område af hjernen, der normalt dæmper vores naturlige angstniveau. Studiet viser en stigning på helt op til 30 % af angstniveauet, når vi ikke får sovet nok. Matthew Walker peger i artiklen på, at det samme nemt kan tænkes at gøre sig glædende for stress, men også at der skal mere forskning til på området.”**


"Når du har stress, skal du lære at lytte til din krop. Så har du brug for at ligge på sofaen midt på dagen, så gør det endelig."


Helle Bentzen, Søvncoach

Mærker du tegn på stress?

Et af de råd som søvncoach Helle Bentzen giver alle hendes klienter er at lukke dagen ned stille og roligt. ”Vi lever i en tid hvor alting skal gå stærkt, og vi får mange indtryk. Giv dig selv lov til at få fred og ro, inden du går i seng. Væk med mobilen og se kun ”light” fjernsyn som f.eks. Bonderøven – her spørger mange af mine klienter ”Hvad skal jeg så lave?”. Det er tankevækkende, at vi tænker sådan, bare fordi vi ikke har vores mobil eller fjernsynet til at underholdes os. Det kan være svært at finde roen, når man er stresset, fordi følelsen af uro og rastløshed hurtigt tager over. Når restløsheden indfinder sig, så er det et tegn på, at man virkelig har brug for afslapning. Hvis du f.eks. laver yoga og kan mærke restløsheden i dig, så omfavn det og vær i det. Det er det, din krop har brug for.

Søvncoachens 3 råd til dig, der mærker stressen lure

  1. Hvis du har stresssymptomer, er det vigtigt, at du søger hjælp. Tag en snak med din leder, din mand, din kone eller din læge og få hjælp.

  2. Stress er en overbelastning, og din krop har brug for hvile. Normalt siger jeg til mine klienter, at de ikke skal sove midt på dagen. Men når du har stress, skal du lære at lytte til din krop. Så har du brug for at ligge på sofaen midt på dagen, så gør det endelig. Øv dig i igen at lytte til din krop. Det er en god og vigtig vej til at hjælpe dig ud af stressen.

  3. Forkæl din søvn ved at skabe de bedste rammer for søvnen. Det kan du f.eks. gøre ved at sørge for, at dit soveværelse er køligt og mørkt. F.eks. er det en god idé at finde nogle effektive mørklægningsgardiner. Drop kaffen om eftermiddagen og drop også alkohol efter aftensmaden. Det er også en god idé at gå i seng og stå op på faste tidspunkter. Alt sammen noget, der støtter søvnen og gør det lettere for søvnen at indfinde sig.

De har haft stress helt inde på livet

Det ved vi om nogen hos HowToSleepBetter, som producerer og sælger produkter, der relaterer sig til søvn. Stress har nemlig været tæt inde på livet af os. Da børnene var små var Carina sygemeldt med stress i en kortere periode og det var især søvnen det gik ud over. ”Midt om natten kunne der gå et adrenalinsus igennem kroppen og tankerne kørte i ring. Selv om det var en kortere sygemelding sad stressen i kroppen i rigtig lang tid.” ”Det er på ingen måde en glad periode at tænke tilbage på, men det har givet en rummelighed og forståelse for andre mennesker. Stress kan være svært at forstå, hvis man ikke har prøvet det på egen krop. En af de største frustrationer ved stress er at man faktisk ikke ser syg ud. Jeg har talt med flere der har været sygemeldt med stress, som blevet mødt af deres omgivelser med udsagnet ”Jamen, du ser da frisk ud, så kan du da ikke være stresset” - selv om der raser en storm inde i dem. Det kan være enormt frustrerende.

Ideén til Instant Night tog form

Carinas stress betød, at den sommerferie vi havde planlagt til Norge med et vennepar måtte aflyses. ”Vi endte med at låne et sommerhus i Rørvig. Huset var skønt og bød på alt den ro, jeg havde brug for, men der var ikke gardiner i sommerhuset, så vi måtte stå op, når solen brød frem og vores piger var umulige at få i seng om aftenen. Da vi året efter fik mulighed for at låne samme sommerhus, var det første der slog mig, at det ville ikke blive ferie, hvis ikke vi fik mørklagt de vinduer.” fortæller Carina. Samme morgen som vi skulle afsted til sommerhuset, vågnede Carina op med en idé til, hvordan vi ved hjælp af en brusestang og et stykke mørklægningsstof kunne lave et mørklægningsgardin. Det blev startskuddet til det produkt som vi står bag i dag – det mobile og fleksible mørklægningsgardin Instant Night. ”Selv om der ikke er meget godt at sige om stress, er jeg glad for det der kom ud af den. Jeg nyder, at vi i dag hjælper folk der er pressede på deres søvn, uanset om det er, med at få mere af den for der er næsten ikke grænser for, hvad man kan overskue, når man har sovet godt og nok.”

Nye søvnprodukter kommer til

Vores sortiment vokser i takt med at vi finder flere områder inden for søvn, hvor vi kan hjælpe folk ved at udvikle nogle lækre funktionelle produkter der kan hjælpe dem til bedre søvn. Det nyeste produkt er en ultra blød sovemaske, som du kan bruge hjemme eller tage med dig, hvor du har behov for den.


Referencer:
Danskernes sundhed. Den nationale sundhedsprofil 2017

** Nature Human Behaviour, 2019; DOI: 10.1038/s41562-019-0754-8

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar