Dårlig søvn påvirker næste dags indlæring

Oprettet d.

Dårlig søvn påvirker næste dags indlæring


De fleste af os ved af erfaring, at mangel på søvn kan gøre selv den simpleste opgave svær. Et nyt videnskabeligt studie har nu vist, hvordan den del af hjernen, der er ansvarlig for at vi kan lære nyt, påvirkes af dårlig søvn.

Forsøget var forholdsvis enkelt. 21 forsøgspersoner skulle lære motorikøvelser, hvor fingrene skulle bankes i bordet i forskellige rækkefølger. Forsøgspersonerne blev testet om morgen, om aftenen, og den efterfølgende morgen efter en god nats søvn. Derefter blev det hele gentaget med med den forskel at de dybe søvnfaser om natten blev forstyrret ved akustisk stimulering af det motoriske center, hvor indlæringen af fingerbevægelser fandt sted. Og her skal det bemærkes at forstyrrelserne var så svage at forsøgspersonerne ikke selv registrerede, at de havde dårlig søvnkvalitet.

Forsøgspersonerne performede godt den første morgen og dårligt om aftenen, hvor de var trætte. Det var helt som forventet. Efter en god nats søvn var de tilbage på høj performance den næste morgen. Men hvis de blev forstyrret i den dybe søvn, kom de ikke tilbage på det høje performance-niveau den følgende morgen, selvom de havde sovet hele natten. Faktisk var deres indlæring lige så dårlig som den foregående aften, hvor de var trætte. De havde simpelthen svært ved at lære nyt efter en nat med dårlig søvn. Dyb søvn er med andre ord nødvendig for at kunne lære nyt.

Det kan være svært at falde i søvn, når det er lyst udenfor. Med et Instant Night mørklægningsgardin kan du undgå dagslys i soveværelset. Find det her.

 

Reference:  Fattinger, S et al Deep sleep maintains learning efficiency of the human brain. Nat. Commun. 8, 15405 doi: 10.1038/ncomms15405 (2017).


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar