Sådan får du dit barn til at sove godt. Få sundhedsplejerskens bedste råd

Oprettet d.

Sådan får du dit barn til at sove godt. Få sundhedsplejerskens bedste råd


Der er frustrerende, når søvnen driller for familiens mindste. Kender du det, når aftenenerne udvikler sig til uendeligt lange putteseancer, hvor man til sidst ender med selv at gå direkte i seng uden at få et mentalt break fra en travl dag? Så skal du læse med her – vi har nemlig taget en snak med sundhedsplejerske Anette Straadt om børn og søvn. Anette er ekspert, når det kommer til børns sundhed og trivsel. Du får Anettes bedste råd, så du kan hjælpe dit barn til at få god søvn.

Hvilke søvnproblemer oplever du oftest hos skolebørn?

”Især i denne aldersgruppe har jeg oplevet, at børn ikke får sovet nok. Mange kan ikke falde i søvn om aftenen, og det kan skyldes mange forskellige ting. Noget af det jeg ser, som går igen, er dårlige skærmvaner, børnene får simpelthen ikke rammer for det blå lys, der kommer fra skærme”. Blåt lys hæmmer produktionen af melatonin, som er kroppens eget søvnhormon. Det har vi brug for, når vi skal sove. ”Jeg har også mødt en del børn, hvor det har været det mentale, der har forstyrret søvnen. Nogle har det ikke godt i klassen. Andre bøvler med selvværdet.”

Anette peger også på, at hun i nogle tilfælde har oplevet, at der hos nogle er mangel på hjælp til søvnen fra forældrenes side af. Som forælder kan du spørge dig selv: Har barnet et rart rum at sove i? Er det mørkt? Er det koldt? Har barnet fået mad, der holder blodsukkeret stabilt? Er barnet blevet for overtræt, inden det skal sove? Anette oplever, at der er meget, der bliver overladt til børnene selv i forhold til søvn, og ofte er børnene ikke gamle nok til selv at tage stilling til det.

Hvilke ”fejl” ser du os forældre begå, når det kommer til søvn?

”Jeg oplever, at forældre godt ved, at rutiner er vigtige. Det er især de små børn, der har faste sengetider. De forældre jeg taler med kan ikke forstå, at børnene ikke vil sove, for de gør jo nøjagtig, som de har fået at vide af sundhedsplejersken.” Anette mener, at det er vigtigt, at vi har fokus på det hele menneske, for søvnen bliver styret af hjernen – derfor er det nærliggende at se på, hvad hjernen har brug for. Det kan f.eks. være omega 3 fedtstoffer, som du finder i fisk og fiskeolie. Hvis kroppen er spændt op, peger Anette på at det kan skyldes mangel på magnesium. Så i stedet for udelukkende at fokusere på rutiner, anbefaler hun, at du også kigger andre veje.

Anettes 5 bedste råd til at få dit barn til at sove godt

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er noget quickfix, når det kommer til børns søvn, og at vi bør se på søvnen som en større helhed. Søvnen hænger sammen med hjernen og hele nervesystemet. Hvis der er spændinger og uro i fordøjelsen, vil det også kunne påvirke hjernen og give urolig søvn. Som tidligere nævnt er forældre i dag helt med på, at rutiner er godt, men ud over rutiner kan du overveje følgende, hvis dit barn bøvler med søvnen:

 

 1. Giv dit barn en god kvalitets fiskeolie
  Flere studier har vist, at omega 3 gør, at børn sover bedre. Det er vigtigt at understrege, at hvis alt andet bøvler, så er det ikke sådan, at hvis barnet får fiskeolie, så sover det bare. Men det er en del af en helhedsløsning.

 2. Luk lyset ude
  Mange forældre ved ikke, hvor vigtigt det med lyset er. Man kan simpelthen måle det i hjernen på melatoninproduktionen, hvis der er for meget lys i værelset. Melatonin giver bedre søvn, som igen giver et bedre immumforsvar. Har barnet brug for en natlampe - så brug den i en periode og skru mere og mere ned. Dit barn skal ikke være utrygt. Men væn barnet til mindre og mindre lys eller vælg en lampe med røde toner. Hvis det er et større barn, der er tale om, og han eller hun skal på tur, hvor man ikke har mulighed for at tage mørklægningsgardiner med, så lad evt. barnet sove med en sovebrille. Melatonin dannes af tryptofan, og derfor kan det være en mulighed at give dit barn tryptofanholding mad, inden det skal sove som f.eks. græskarkerner.

 3. Hold et stabilt blodsukker
  Et stabilt blodsukker er ikke uvæsentligt. Det er hele dagen man skal tænke over det. Men man kan sørge for, at barnet får noget mad med fuldkorn, proteiner og sundt fedt, inden det skal sove. Det kan f.eks. være en leverpostejsmad på rugbrød. Det er ikke en god idé kun at lade barnet spise frugt, lige inden det skal sove, da det ikke hjælper blodsukkeret i længere tid.

 4. Magnesium får muskler og nervesystem til at slappe af
  ”Studier har vist, at magnesium har betydning for søvnen. Det giver god mening, når vi ved at det får musklerne og nervesystemet til at slappe af. Det er et godt udgangspunkt for at sove. God sund mad med fuldkorn indeholder noget magnesium. For at supplere kan du overveje at bruge en magnesiumcreme. Studier har vist, at vi også kan optage magnesium gennem huden. Man kan også få det som olie, men det svier, så det vil jeg ikke anbefale. Der sker jo også noget, når man smører cremen ind og giver lidt massage. Så frigives der endorfiner, som gør en glad.”

 5. En velfungerende tarm kan give bedre søvn
  Det sidste nye studie jeg har set, er at det har en god effekt på søvnen, hvis man giver et tilskud af probiotika. Det er godt for tarmen. Man kan tænke, hvad pokker har tarmen af søvnen med at gøre? Men det er et af de områder der forskes meget i lige nu. Sammenhængen mellem hjerne og tarm er en motorvej, og noget af det vi ved i dag, er at de signalstoffer som hjernen skal bruge produceres i tarmen.

Søvn gør dit barn i stand til at lære nyt

Der er en tæt sammenhæng mellem børns læring og søvn. Vi ved at affaldsstoffer ophobes i hjernen om dagen, og søvnen renser det væk om natten, når vi sover. Så er der den mentale oprydning. Alt det dit barn oplever i løbet af dagen, skal bearbejdes og sorteres og evt. blive til læring. Den proces sker, når barnet sover. Anette fortæller ”det at kroppen skal genoplades når barnet sover, er kun en del i forhold til de andre vigtige processer, der foregår. Dit barns søvn er meget vigtig, når det kommer til hele barnets sundhed og trivsel.” Hvis søvnen virkelig driller, så anbefaler Anette at du søger hjælp. For søvnen er som bekendt helt grundlæggende for vores velbefindende, trivsel og indlæring.

Sundhedsplejersken der ville mere

Anette Straadt har med sin baggrund som sundhedsplejerske hjulpet masser af familier med deres udfordringer. Senere har Anette uddannet sig til klinisk kostvejleder samt selv oprettet uddannelsen til Børnesundhedsvejleder. Nå ja, og så er hun forfatter til bøgerne ”Slut med snot” og ”Naturligt sunde børn”. Anette driver Klub Æblebørn, hvor hun og en række andre eksperter hjælper familier med alt, der har med børn og forældreskab at gøre. Se www.æblebørn.dk


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar